rubiks cube 2x2

Bli en riktig mästare på att lösa rubikskuber


Det finns riktigt många kublösningsfantaster ute i världen. Vissa tävlar till och med i kublösning. Men vad krävs egentligen för att man ska kunna tävla? Du behöver faktiskt inte speciellt mycket för att komma i gång. Det enda du behöver för att kunna bli en riktig kublösningsmästare är en kub, en timer och lite tålamod. Med dessa tre saker kommer du riktigt långt. I stort sett vem som helt kan vara med och tävla i kublösning, bara man ger det lite tid. Här nedan får du ett par bra tips som kan hjälpa dig att bli en riktig mästare på rubikskuber.

Detta behöver du för att komma i gång

Det enda du behöver för att kunna bli ännu bättre på kublösning är en rubiks kub och en rubik’s cube timer. En bra kub är självklart ett måste, speciellt om man vill börja tävla i att lösa kuber på tid. Köp alltid en tävlingskub om du kan, då dessa ofta är mycket bekvämare och smidigare att lösa. Att skaffa sig en rubik’s cube timer kan vara riktigt bra, då den hjälper till att hålla reda på hur fort man kan lösa sin kub. Många timers har två knappar så att två personer kan tävla mot varandra. Har du en vän som också tycker om att lösa rubikskuber? Då kan du utmana hen i en tävling om den bästa tiden.

rubiks 15x15

Ge dig själv mycket träning

Om du vill bli en fena på kublösning måste du såklart ge det en hel del tid. Träna ofta, både med din kub och med din rubik’s cube timer. Försök helst att träna ett par gånger per dag. Du behöver inte träna länge varje gång. Ett par minuter räcker gott. Det viktigaste är att du löser kuber ofta. Ju oftare du löser rubikskuber, desto mer van kommer du att bli. Till slut kommer du att kunna lösa en kub på nolltid.

Kom ihåg att anteckna dina tider så att du vet vilken tid du ska slå nästa gång du löser din kub. Sikta efter att slå din snabbaste tid. Skulle du någon gång känna att du inte kan lösa din kub snabbare, kan det vara bra att testa en ny kub. Om du ofta löser en 3×3 kub kanske du ska uppgradera dig till en 5×5 kub, eller kanske till och med en ännu svårare kub.

Utmana andra

Om du har en rubik’s cube timer kan du som sagt utmana andra i kublösning. Att ha en motståndare kan hjälpa dig att pusha dig själv lite ytterligare. Försök att hitta en passande motståndare som ligger på ungefär samma nivå som dig. Om du själv är nybörjare bör du inte utmana en riktig mästare som har tävlat i flera år, eller tvärtom.

Om du har svårt att hitta andra kublösare i din närhet, kan du alltid söka efter motståndare eller tävlingar på nätet. Gå gärna med i klubbar eller forum. Där kan du träffa andra rubiks kub-älskare och förhoppningsvis även potentiella motståndare som du skulle kunna träna med.

Leave a Reply

Your email address will not be published.