vardagsrum lys

Så väljer du rätt belysning till vardagsrummet

Belysningen är en otroligt viktig del av vardagsrummets inredning. Det är belysningen som bestämmer hela stämningen och känslan i rummet. Var därför alltid noggrann när du väljer ut lampor till vardagsrummet. Rätt lampor kan få vardagsrummet att kännas magiskt, medan fel lampor kan förstöra stämningen helt. För att du ska kunna hitta perfekta lampor till vardagsrum behöver du först ställa dig själv ett par frågor.

Vilken typ av ljus behöver du?

Vad har du för ljuskrav när det kommer till lampor till vardagsrum? Behöver du ett ordentligt ljus som man kan arbeta i, eller vill du bara ha mysbelysning i vardagsrummet? Kanske vill du ha en blandning av mysbelysning och lite kraftfullare belysning?
För att du ska kunna välja rätt lampor till vardagsrum måste du först veta vad du behöver och vilka krav du har. Tänk alltid ut detta innan du köper lampor. Då vet du att du får precis det ditt vardagsrum faktiskt behöver. Om du inte tänker igenom ditt val i förväg finns det såklart en risk att du köper helt fel sorts lampor. Har du otur passar de inte in alls.

lys i rum

Har du tänkt följa en inredningsstil?

Att följa en specifik inredningsstil kan göra valet av lampor till vardagsrum mycket lättare. Om du vill inreda ditt vardagsrum i en modern stil köper du bara lampor av modernare modeller. Om du vill inreda ditt vardagsrum i en mer lantlig eller rustik stil kan du alltid leta efter några vackra begagnade lampor på loppmarknader.

Hur lätt det är att hitta lampor till vardagsrum som passar en specifik stil beror helt på hur populär stilen är. Om du har valt att gå efter en ganska ovanlig stil kan det bli ganska svårt att få tag på passande lampor. Om du däremot inreder efter en mer populär stil kan det i stället bli riktigt lätt att hitta passande lampor. Vad som är populärt eller inte varierar ju hela tiden. Det som är inne för stunden är det du kommer att se mest av i butikerna.

Ska lamporna vara så ekonomiska som möjligt?

Om du inte har speciellt mycket pengar att lägga på just lampor till vardagsrum, finns det alltid lite mer ekonomiska alternativ att välja bland. Om du vill kunna spara lite pengar kan du till exempel välja att endast köpa begagnade lampor och armaturer. Begagnade lampor kostar ofta mycket mindre än nya lampor. Därför kan du göra riktigt stora fynd på både loppmarknader och säljsidor på nätet.

Du kan även spara en del pengar på att köpa mer energieffektiva lampor. LED-lampor är riktigt energieffektiva. LED-lampor kan kosta lite extra när man köper dem, men man sparar snabbt in de extra kronorna i strömkostnader. LED-lampor använder mycket mindre ström än andra lampor, vilket kan märkas på elräkningen.
En annan fördel med dessa lampor är att de håller mycket längre än andra typer av lampor. Detta betyder att du inte behöver byta ut lamporna lika ofta. Detta är något som drar ner kostnaderna ytterligare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.